vineri, 17 octombrie 2008

Blogurile bagate la taxa...

Da, acum am dat si eu de aceasta informatie, tarziu ca intotdeauna, dar o transmit si eu mai departe.
Din cate inteleg eu astia ar vrea sa ne puna impozit pana si pe ultima consoana, ca de... a folosit-o altul inainte si are copyright pe ea.....
Ma intreb atunci de ce mai posteaza lumea filmulete pe youtube si nu cer drepturi? Nu ca sa se bucure si altii de ele?
Cred ca ai nostri taxatori isi freaca palmele de bucurie la gandul ca vor incasa cel putin 1000 Ron/blog... normal... acum tre' sa platesti ca sa spui ce gandesti...
Oricum, asa cum spune si Inconstantin, cred ca sunt slabe sanse ca bloggerii sa fie taxati, mie unul mi se pare o munca imensa si costisitoare numai ca sa ii detectezi, dar'mite sa-i mai faci sa si plateasca.... in plus, cum or sa-si mai faca enshpe mii de firme reclama? Stai usor frate ca iti sare si marketingul in cap....
Si cand te gandesti ca tocmai mi-am facut blog.....=))
Aici aveti comunicatul de presa:

AVERTISMENT PENTRU INDUSTRIA ONLINE

In prezent au fost demarate negocierile pentru pentru stabilirea metodologiilor privind utilizarea muzicii pe internet. Intrarea in vigoare a acestora la datele propuse de 29 octombrie si 14 noiembrie ar insemna schimbarea viitorului utilizarii continutului muzical in online-ul autohton.

Pentru cei care nu sunt familiarizati, Metodologiile sunt acele acte normative cu caracter general obligatoriu (asa numita legislatie secundara) care stabilesc modul in care se calculeaza remuneratiile datorate titularilor de drepturi pentru un anumit tip de utilizare a operelor protejate de copyright. In cazul nostru este vorba de Metodologiile privind comunicarea publica a operelor muzicale prin Internet, care in forma propusa de organismele de gestiune colectiva vor avea efecte economice devastatoare pentru detinatorii de site-uri si bloguri.

In comisiile de negociere stabilite de ORDA care stabilesc conditiile de utilizare a operelor muzicale pe internet au fost selectate organismele de gestiune colectiva din domeniul muzical, UCMR-ADA, UPFR si CREDIDAM, pe de o parte si reprezentanti ai utilizatorilor pe de alta parte.

Efectele noilor metodologii care ar putea sa intre in vigoare de luna viitoare vor fi devastatoare asupra majoritatii site-urilor sau blogurilor care utilizeaza muzica.

Spre exemplificare, daca in acest moment utilizarea pe internet a operei muzicale cu titlu gratuit (ascultare fara perceperea vreunui cost) era “taxata” cu 300 RON pe an, prin noile Metodologii se urmareste o majorare in medie de 15 ori pentru muzica de fundal si 120 de ori pentru melodiile/clipurile postate pe site/blog cu link preluat dintr-un site UGC; acestea reprezentand doar remuneratiile solicitate pentru drepturi de autor, urmand sa avem de platit suplimentar si remuneratiile pentru drepturile conexe (producatorii de fonograme si artistii interpreti).

Pentru un site sau blog nou lansat care doreste sa utilizeze muzica pe internet si care intentioneaza sa promoveze orice fel de produse sau servicii comerciale sau profesionale, fie sa afiseze bannere, proprietarul lui va trebui sa plateasca 1000 RON pe luna cu titlu de „remuneratie drept de autor”.

Gasiti anexat un extras din propunerea de metodologie avansata de Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania – Asociatia pentru Drepturi de Autor.

Un demers similar de majorare a remuneratiilor pentru drepturi de autor (chiar daca nu la fel de exagerat ca la noi) a fost incercat recent in USA, reprezentantii autorilor solicitand cresterea remuneratiilor pentru muzica descarcata cu 66%. Acest demers a fost respins la inceputul acestei luni chiar de catre Autoritatea americana de reglementare pe baza argumentelor prezentate de companiile din domeniu, precum Apple, conform carora aceasta crestere ar duce la faliment si implicit la suspendarea acestui tip de activitate.

Pentru a nu indeparta muzica de Internet ii rugam pe toti cei interesati de utilizarea muzicii pe site-uri sa ni se alature in demersul de a participa la dezbaterile din comisiile de negociere cu scopul de a gasi conditii echitabile pentru toata lumea.

Acest avertisment este conceput si lansat de ARONSA (Asociatia Furnizorilor de Continut din industria de telecomunicatii), intentionat exclusa de ORDA (la cererea organismelor de gestiune colectiva) de la negocierea Metodologiilor deoarece s-a opus permanent in ultimii 4 ani pretentiilor nejustificate ale organismelor de gestiune colectiva, care pot bloca dezvoltarea normala a societatii informatice din Romania.

Toti cei care doresc sa se implice activ in procesul de negociere sunt rugati sa il contacteze prin email pe Dl. Sorin Manea, Directorul Executiv al ARONSA la adresa sorin.manea at allotel.ro



multumiri lui inconstantin

Un comentariu:

Anonim spunea...

Mulţumiri ţie pentru preluarea informaţiei, e important să fie cât mai popularizată iniţiativa.